Dijital dünyada yeni bir çağ açmış olan ChatGPT, doğal dil işleme projesinin üçüncü modeli olan GPT-3 teknolojisini kullanarak yapay zekaya insan benzeri metinler üretmeyi hatta bir insan gibi düşünmeyi ve sohbet etmeyi öğretmektedir. Öğrenme, uygulama ve iletişim kurma gibi yetenekleri bünyesinde barındıran ChatGPT’yi SEO projelerinde SEO stajyeri olarak kullanabiliriz.
ChatGPT’yi Hangi Alanlarda Kullanabiliriz?
SEO, Google’a bir konu hakkındaki uzmanlığınızı anlatma sanatıdır. Google’ın yayınlamış olduğu güncellemelerin temelinde kullanıcı deneyimi vardır. Kullanıcıların arama motoru kullanarak araştırdığı konular hakkındaki uzmanlığınız Google tarafından değerlendirilir ve bir algoritma ile sıralanır. Bu sıralamalardaki ana etken kitabın bir sayfasına hâkim olmak değil, kitabın her alanını bilmek fakat bazı alanlarda uzman olduğunuzu belirtmekten geçer. Google’a sunduğunuz içerikler ne kadar kaliteli ve kullanıcıya hitap ediyorsa ödülünüz o kadar büyük olur ve Google’da üst sıralarda yer edinebilirsiniz. Tabi ki sunduğunuz bilgiler birçok etken barındırmakta örneğin içeriğinizin özgün olması ve semantik kelimelerin web sayfanızda yer alması sizlere her zaman avantaj sağlayacak ve Google arama motorunda üst sıralarda yer almanızı sağlayacaktır.
Bu kapsam doğrultusunda ChatGPT’yi bir SEO uzmanı olarak nitelendirmek şu an ki aşamada doğru olmayabilir fakat bir SEO stajyeri olarak bir nitelendirme yapılabilir. ChatGPT bizler için soru-cevap, içerik üretimi, metin çevirisi, anahtar kelime araştırması, semantik kelime araştırması gibi birçok maddede yardımcı olabilir ve sıranızı yükseltmek istediğiniz anahtar kelimelerinizde sizlere bir yol haritası planlaması yapabilir.
Örneklerle ChatGPT ve SEO
Hedef anahtar kelime olarak “Firewall Cihazı “başlığını ele alarak ilerleyeceğiz. Firewall cihazı kelimelerinde yapacağımız analizlerin başında kullanıcıların arama niyetini ortaya koymamız gerekmektedir. Bu işlem için öncelikle gizli sekme kullanarak çerezlerden arınmış bir şekilde Google üzerinde ilgili anahtar kelimeyi aratarak “ilgili aramalar” bölümünü kullanacak ve Google üzerinde anahtar kelimemiz ile alakalı en çok aratılan kelimeleri tespit edeceğiz;
Anahtar kelimelerimi belirledim, ChatGPT’ye “arama niyetlerine göre sınıflandırabilir misin?” sorusunu yönelterek aşağıdaki sonuçları elde ediyoruz;
Kullanıcıların arama niyetini ortaya koyduğumuza göre sıradaki işlemimiz amaca yönelik bir makale başlığı belirlemek ve bu başlık özelinde web sayfamızda bir içerik yayınlamak olacaktır. Bu noktada ChatGPT bizlere başlık önerisinde ilgi çekici bir başlık ve bir meta açıklama ile Google SERP listesinde göz alıcı bir yere sahip olabilirsiniz. Örnek;
İçerik editörlüğü konusunda GPT-3 teknolojisi çok başarılı işler ortaya koyuyor olmasına karşılık büyük bir eksisi bulunmaktadır. ChatGPT’nin sunduğu tüm veriler 2021 Eylül ayına kadar filtrelenen web sayfalarından çekilmekte olup günümüz dünyasında hızla gerçekleşmekte olan güncellemeleri yakalayamamaktadır. Bu noktada ChatGPT’ye makale yazdırabilir fakat güncelliğinden ve özgünlüğünden emin olmak için birtakım araştırmalar yapmayı göze almamız gerekmektedir.
ChatGPT’ye nasıl bir makale yazdırmak istediğinizi detaylıca anlatırsanız sizlere en doğru sonucu verecektir. Yukarıda yapmış olduğumuz örneklendirmelerde ChatGPT ile bir chat penceresi üzerinden konuşma sağladık. Bu chat sayfasında konuşmaya girerken amacımızın bir SEO projesi yürütmek olduğunu ve bu kapsamda sonuçlar vermesini sağlamıştık, şimdi bu kapsamı daha da genişleterek “Önermiş olduğun başlık 1 ile alakalı daha önce başka bir web sayfasında kullanılmamış, anahtar kelime yoğunluğu %3 olan, ortalama 300 kelimelik bir makale yazar mısın?” sorusunu yöneltiyoruz. Cevap;
Makalenin başında bahsettiğimiz gibi SEO arama motorlarına bir konu hakkındaki uzmanlığınızı anlatma sanatıdır. Burada yazdırmış olduğumuz makaleyi web sayfamızda kullanmak için özgünlüğünden mutlaka emin olmamız gerekmektedir. Başka bir web sayfasında kullanılmış olan makalenin bize faydasından çok zararı dokunacak ve hatta bu durum tekrarlanırsa kopya içerik etiketi ile Google spam listesine düşebiliriz. Bunun için başka bir SEO aracı olan Plagiarism Scan yani İntihal Kontrolü yapmamız faydalı olacaktır. İnternet üzerindeki ücretsiz intihal kontrolü yapan araçlardan aldığımız sonuç aşağıdadır:
Bu makalemizde sizlere ChatGPT aracını nasıl bir SEO stajyeri olarak kullanılabileceğini, SEO projelerinde analiz yapmanın, yol haritası belirlemenin ve ilerleyen süreçlerde internete erişimi olan bir yapay zekâ aracının neler yapabileceğinin kısa bir özetini anlatmaya çalıştık. Yukarıda anlatılan bilgiler SEO projelerinizde yol haritası belirleme, içerik fikirleri üretme noktasında yardımcı bir araç olarak kullanmanız önerimizdir, güncel olmayan bilgiler doğrultusunda yazdırılan makaleler web sayfanıza kısa vadede olumlu olarak etki sağlayabilir fakat uzun vadede olumsuz olarak dönme olasılığı çok yüksektir.